جستجو
جستجو در سایت

آندومتریوز

تیر ۳۱, ۱۴۰۲

اندومتریوز بیماری است که در آن بافتی شبیه به پوشش داخلی رحم در خارج از رحم رشد می کند که می تواند باعث درد شدید در لگن شود و باردار شدن را سخت تر کند. اندومتریوز می تواند از اولین دوره قاعدگی فرد شروع شود و تا یائسگی ادامه یابد. با آندومتریوز، بافتی شبیه به پوشش داخلی رحم در خارج از رحم رشد می کند. این منجر به ایجاد التهاب و بافت اسکار در ناحیه لگن وگاها در سایر نقاط بدن می شود. علت آندومتریوز ناشناخته است. هیچ راه شناخته شده ای برای پیشگیری از اندومتریوز وجود ندارد. هیچ درمانی وجود ندارد، اما علائم آن با دارو یا در برخی موارد جراحی قابل درمان است. این بیماری باعث یک واکنش التهابی مزمن می شود که ممکن است منجر به تشکیل بافت اسکار (چسبندگی، فیبروز) در لگن و سایر قسمت های بدن شود.انواع مختلف اندومتریوز شامل موارد زیر است:
آندومتریوز سطحی که عمدتاً در صفاق لگن یافت می شود
اندومتریوز تخمدان به صورت کیست (اندومتریوما) که در تخمدان ها یافت می شود
آندومتریوز عمیق که در سپتوم بین مقعد و واژن، مثانه و روده یافت می شود
در موارد نادر، اندومتریوز در خارج از لگن نیز یافت شده است.
علائم
اندومتریوز اغلب باعث درد شدید در لگن، به ویژه در دوره های قاعدگی می شود. برخی از افراد هنگام رابطه جنسی یا هنگام استفاده از حمام نیز درد دارند. برخی افراد برای باردار شدن مشکل دارند. برخی از افراد مبتلا به اندومتریوز هیچ علامتی ندارند. برای آن دسته افراد که درد را تجربه میکنند، علامت رایج درد در قسمت پایین شکم (لگن) است. درد ممکن است بیشتر در این مواقع قابل توجه باشد:
در طول دوره قاعدگی، در حین یا بعد از رابطه جنسی، هنگام ادرار یا مدفوع یا درد مزمن لگن
برخی افراد نیز ممکن است این علایم را تجربه کنند: خونریزی شدید در طول قاعدگی یا بین قاعدگی ها، مشکل باردار شدن، نفخ یا حالت تهوع، خستگی، افسردگی یا اضطراب
علائم اغلب پس از یائسگی بهبود می یابند، اما نه همیشه.
علائم آندومتریوز متغیر و گسترده است، به این معنی که پزشکتان ممکن است به راحتی آن را تشخیص ندهد. افرادی که علائم دارند ممکن است از این بیماری آگاه نباشند.
علل
آندومتریوز یک بیماری پیچیده است که بسیاری از زنان را در سراسر جهان از شروع اولین قاعدگی تا یائسگی، بدون در نظر گرفتن منشاء قومی یا موقعیت اجتماعی، تحت تاثیر قرار می دهد. تصور می شود عوامل مختلفی در ایجاد آن نقش دارند. در حال حاضر تصور می شود که اندومتریوز به دلایل زیر ایجاد می شود:
1.قاعدگی رتروگرید: زمانی است که خون قاعدگی حاوی سلول های آندومتر که از طریق دهانه رحم و واژن در طول دوره های پریود جریان می یابد، از طریق لوله های فالوپ از حفره لگن خارج می شود. قاعدگی رتروگراد می‌تواند منجر به رسوب سلول‌های مشابه آندومتر در خارج از رحم شود، جایی که می‌توانند کاشته شوند و رشد کنند.
2.متاپلازی سلولی زمانی است که سلول ها از شکلی به شکل دیگر تغییر می کنند. سلول های خارج از رحم به سلول های آندومتر مانند، تبدیل می شوند و شروع به رشد می کنند.
3.سلول های بنیادی می توانند باعث ایجاد این بیماری شوند که سپس از طریق خون و عروق لنفاوی در بدن پخش می شود.
عوامل دیگری نیز ممکن است در رشد یا تداوم بافت آندومتر نابجا نقش داشته باشند. به عنوان مثال، آندومتریوز به استروژن وابسته است که التهاب، رشد و درد مرتبط با بیماری را افزایش می دهد. با این حال، رابطه بین استروژن و اندومتریوز پیچیده است زیرا فقدان استروژن همیشه به معنای عدم وجود آندومتریوز نیست.
تأثیر
اندومتریوز پیامدهای اجتماعی، سلامت عمومی و اقتصادی قابل توجهی دارد. به دلیل درد شدید، خستگی، افسردگی، اضطراب و ناباروری می تواند کیفیت زندگی را کاهش دهد. برخی از افراد مبتلا به آندومتریوز درد ناتوان کننده ای را تجربه می کنند که از رفتن به محل کار یا مدرسه جلوگیری می کند. رابطه جنسی دردناک به دلیل آندومتریوز می تواند منجر به قطع یا اجتناب از رابطه جنسی شود و بر سلامت جنسی افراد مبتلا و شرکای آنها تأثیر بگذارد. پرداختن به آندومتریوز با حمایت از حقوق انسانی آنها برای داشتن بالاترین استانداردهای سلامت جنسی و باروری، کیفیت زندگی و رفاه کلی، افراد مبتلا به آن را توانمند می کند.
جلوگیری
در حال حاضر هیچ راه شناخته شده ای برای پیشگیری از اندومتریوز وجود ندارد. افزایش آگاهی و به دنبال آن تشخیص زودهنگام و مدیریت ممکن است پیشرفت طبیعی بیماری را کند یا متوقف کند و بار طولانی مدت علائم آن، از جمله احتمالاً خطر حساسیت به درد سیستم عصبی مرکزی را کاهش دهد. در حال حاضر هیچ درمانی وجود ندارد.
تشخیص
تاریخچه دقیق علائم قاعدگی و درد مزمن لگن، زمینه را برای مشکوک شدن به اندومتریوز فراهم می کند. اگرچه ابزارها و تست های غربالگری متعددی پیشنهاد و آزمایش شده است، اما هیچ کدام در حال حاضر برای شناسایی یا پیش بینی دقیق افراد یا جمعیت هایی که احتمال ابتلا به این بیماری را دارند تایید نشده است. آندومتریوز اغلب می تواند علائمی را نشان دهد که شبیه سایر شرایط است و به تاخیر تشخیصی کمک می کند. اندومتریومای تخمدان، چسبندگی ها و اشکال ندولری عمیق بیماری، اغلب برای تشخیص نیاز به سونوگرافی یا ام آر آر دارند. سونوگرافی می‌تواند مشخص کند که آیا کیست آندومتریوز در تخمدان‌ها وجود دارد یا نه. یک سونوگرافی نرمال، آندومتریوز را غیرمحتمل نمی‌کند. تأیید بافت شناسی، معمولاً پس از جراحی/لاپاراسکوپی، می تواند در تأیید تشخیص مفید باشد.
درمان
درمان برای مدیریت آندومتریوز می تواند بر اساس شدت علائم و اینکه آیا بارداری مورد نظر است یا نه متفاوت باشد. هیچ درمانی این بیماری را به طور کامل درمان نمی کند. طیف وسیعی از داروها می توانند به مدیریت اندومتریوز و علائم آن کمک کنند.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) و مسکن ها (مسکن ها) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن اغلب برای درمان درد استفاده می شوند.
داروهای هورمونی مانند آنالوگ های GnRH و روش های پیشگیری از بارداری (کنترل بارداری) نیز می توانند به کنترل درد کمک کنند مثل آمپول یا دستگاه های هورمونی داخل رحمی (IUD) البته این روش ها برای کسانی که می خواهند باردار شوند مناسب نیستند. گاهی اوقات از داروها و روش های باروری برای کسانی که به دلیل آندومتریوز مشکل باردار شدن دارند استفاده می شود.
گاهی اوقات از جراحی برای از بین بردن ضایعات اندومتریوز، چسبندگی ها و بافت های اسکار استفاده می شود. جراحی لاپاراسکوپی به پزشکان اجازه می دهد تا برش ها را کوچک نگه دارند در این جراحی، از یک دوربین کوچک برای دیدن داخل بدن استفاده می شود. افزایش آگاهی می تواند به تشخیص زودهنگام افراد کمک کند. درمان زودهنگام می تواند پیشرفت طبیعی بیماری را کند یا متوقف کند و علائم طولانی مدت را کاهش دهد.
برخی از درمان‌ها با عوارض جانبی همراه هستند و علائم مرتبط با اندومتریوز گاهی اوقات پس از پایان درمان دوباره ظاهر می‌شوند. انتخاب درمان به اثربخشی در فرد، عوارض جانبی نامطلوب، ایمنی طولانی مدت، هزینه ها و در دسترس بودن بستگی دارد. اکثر مدیریت‌های هورمونی فعلی برای افرادی که از آندومتریوز رنج می‌برند و می‌خواهند باردار شوند، مناسب نیستند، زیرا بر تخمک‌ گذاری تأثیر می‌گذارند.
موفقیت در کاهش علائم درد و افزایش میزان بارداری از طریق جراحی اغلب به وسعت بیماری بستگی دارد. علاوه بر این، ضایعات ممکن است حتی پس از ریشه‌کنی موفقیت‌آمیز، عود کنند و ناهنجاری‌های عضلانی کف لگن می‌تواند به درد مزمن لگن کمک کند. تغییرات ثانویه لگن، از جمله کف لگن، و حساسیت مرکزی ممکن است از فیزیوتراپی و درمان‌های مکمل در برخی از بیماران سودمند باشد. گزینه های درمانی برای ناباروری ناشی از آندومتریوز شامل برداشتن اندومتریوز با جراحی لاپاروسکوپی، تحریک تخمدان با تلقیح داخل رحمی (IUI) و لقاح آزمایشگاهی (IVF) است، اما میزان موفقیت متفاوت است.
درمان‌های تکمیلی شامل درمان سنتی چینی، درمان‌های گیاهی و هومئوپاتی هستند. این‌ موارد ممکن است در تسکین درد مؤثر باشند. در بسیاری از خانم‌ها تغییرات رژیم غذایی مثل حذف یک نوع غذابی خاص مانند لبنیات یا محصولات گندم ممکن است به تسکین درد کمک کند. درمان‌هایی همچون طب سوزنی، مصرف ویتامین ب۱ و منیزیوم به برخی زنان در پریودهای دردناک کمک می‌کند. اما باید به این نکته توجه داشت که در حال حاضر شواهد کافی که نشان دهد چنین درمان‌هایی در کاهش دردهای همراه با آندومتریوز مؤثر است وجود ندارد.
چالش ها و اولویت ها
در بسیاری از کشورها، عموم مردم و اکثر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی خط مقدم از این موضوع آگاه نیستند که درد لگنی آزاردهنده و زندگی را تغییر می دهد، طبیعی نیست و منجر به عادی سازی و انگ زدن علائم و تاخیر قابل توجه تشخیصی می شود. بیمارانی که می توانند از مدیریت علائم پزشکی بهره مند شوند، به دلیل آگاهی محدود از اندومتریوز در میان ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی اولیه، همیشه تحت درمان قرار نمی گیرند. به دلیل تاخیرهای تشخیصی، دسترسی سریع به روش‌های درمانی موجود، از جمله مسکن‌های غیراستروئیدی (مسکن‌ها)، ضد بارداری‌های خوراکی و ضد بارداری‌های مبتنی بر پروژسترون اغلب به دست نمی‌آید. با توجه به ظرفیت محدود سیستم های بهداشتی در بسیاری از کشورها، دسترسی به جراحی های تخصصی برای افرادی که به آن نیاز دارند، کمتر از حد مطلوب است. علاوه بر این، و به ویژه در کشورهای کم درآمد و متوسط، کمبود تیم های چند رشته ای با طیف گسترده ای از مهارت ها و تجهیزات مورد نیاز برای تشخیص زودهنگام و درمان موثر آندومتریوز وجود دارد. اگرچه متخصصان مراقبت های بهداشتی اولیه باید در غربالگری و مدیریت اولیه اندومتریوز نقش داشته باشند، ابزارهایی برای غربالگری و پیش بینی دقیق بیماران و جمعیت هایی که احتمال ابتلا به این بیماری را دارند، وجود ندارد. علاوه بر این، شکاف‌های دانش زیادی وجود دارد و نیاز به روش‌های تشخیصی غیرتهاجمی و همچنین درمان‌های پزشکی است که از بارداری جلوگیری نکند.

.